Julen har anlänt till Stockholm

Snön faller ned nedanför fönstret och lägger sig som ett vackert täcke på marken. Staden färgas vit och pryds med vackra juldekorationer runt varje hörn. Snart har havet frusit till is och bildat ett vackert vakuum runt staden. Människorna promenerar runt hand i hand och luften blir immig framför dem när de andas. Jakten på julklappar har börjat och musiken hörs i varje butik i stan. Våren, sommaren och vintern i all deras ära, men aldrig är Stockholm finare än på vintern. Det är något speciellt med stämning och atmosfären under julen, – julstämningen hos oss gör oss gladare, givmildare och mer kärleksfulla.

 

Lutande hus, kullerstensgator och smala gränder

Den i särklass vackraste delen av Stockholm att utforska under vintern är självklart Gamla stan. Här slipper du trängseln från julhandeln och kan istället fokusera på den vackra omgivningen och ständiga julstämningen i luften. I Gamla stan navigerar man sig fram mellan lutande hus, smala gränder och buckliga kullerstensgator – och allt det hör till charmen hos den unika stadsdelen. Hit kommer många turister under sommaren, men desto lugnare är det på vintern vilket även är den optimala tiden för ett besök i gamla stan! Trots stadsdelen lilla yta tenderar promenaderna här att bli långa, och det finns mycket att utforska runt varje hörn och gränd.

 

Sevärdheter, unik historia och turister 

Den utan tvekan kändaste platsen i Gamla stan är Stortorget, tack vare platsens historiska betydelse. Här tenderar turister att samlas och många anordnar turer utgår härifrån. Stortorget kan liknas vid Gamla stans hjärta, och härifrån finns mycket vackert att upptäcka. Gamla stan fullständigt kryllar av historia och sevärdheterna är många. Under en promenad över de buckliga kullerstensgatorna och mellan de färgglada byggnaderna hinner många unika sevärdheter avverkas. En populär sådan är Mårten Trotzigs gränd, även känt som världens smalaste gränd!

 

Avsluta dagen på bästa sätt

Efter en fullspäckad dag i Stockholms Gamla stan värker benen och magen kurrar hejdlöst. Backarna i gamla stan är många och de charmiga kullerstensgatorna desto mer buckliga, och till kvällen ringer inget ljuvligare än en ordentlig middag. Utbudet av Restaurang i Gamla Stan är brett, och boka restaurang gamla stan görs med fördel i förväg. Ett populärt alternativ för att boka middag Gamla stan är den anrika restaurangen Stortorgskällaren. Den populära restauranger serverar klassiska svenska rätter i nya fattningar och klassas högt i kategorin Restaurang i Gamla Stan.