De datadrivna branscherna har på senare år blivit allt mer datadrivna. Med denna utveckling har det också blivit allt mer att tänka på i denna typer av branscher. Förut när tekniken var lite mer nedskalad var det mer en fråga om rätt analysverktyg och optimerade lagringsutrymmen. Idag finns en sådan vidd av begrepp att om du frågat mig för 10 år sedan hade jag inte trott att vi kunnat vara i närheten av dagens alla olika beteckningar, termer och funktioner.

Ser vi bara till termen data så kan listan bli lång av olika typer av begrepp genom vilka denna skall processas, implementeras och analyseras. Samtidigt kanske det inte är så viktigt. Jag jobbar inom data analytics och rätt ofta känner jag att det räcker med att jag har koll på mina bitar.

Visualiseringen av denna data, alltså data visualization, den känner jag att någon som är expert på det begreppet får sköta. Det ligger inte på mitt bord. Det viktigaste är att man gör det man själv är bra på. Jag menar, bara för att det står en himla massa om blockchain och data mining i nyheterna och på internet idag. Så innebär inte det att jag nödvändigtvis behöver kunna detta.

 

Ändringar i branschen

Det har skett en digital transformation i världen under den senaste årtiondena och allra tydligast är det just för oss som arbetar digitalt. Jag har nämnt flera begrepp här ovan som knapp existerade för bara fem till tio år sedan och nu förväntar sig folk att man skall vara expert på allt som rör data management. Jag har sagt det tidigare men det tåls att sägas igen. Jag är analytiker, jag analyserar data, det är vad jag är bra på och vad jag kommer fortsätta att vara bra på och göra. Alla de här kring begreppen kan jag ibland känna inte leder någon vart alls egentligen. Fokus måste ligga på att var och en gör vad de är bra på. Inte alla saker samtidigt för att det låter häftigt.